Het melkgebit

In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Een goede verzorging van het melkgebit is heel belangrijk.

Goede verzorging van het melkgebit belangrijk
Het melkgebit speelt het een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het blijvend Melkgebit 1gebit. Het beïnvloedt bijvoorbeeld de ontwikkeling van het gezicht en de kaken. Een slechte verzorging van het melkgebit kan dus niet alleen gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken, maar kan ook het blijvend gebit beïnvloeden. Daarom is het belangrijk het melkgebit goed te verzorgen.

Jong geleerd is oud gedaan
Leer kinderen daarom van jongs af aan om goe voor hun gebit te zorgen. Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende als u de tanden één keer per dag poetst met peutertandpasta. Doe dat bij kinderen vanaf twee jaar twee keer per dag en gebruik vanaf vijf jaar tandpasta voor volwassenen. Neem uw kind vanaf twee jaar mee naar de jeugdtandverzorgster.

Wisselen van het melkgebit
Een kind wisselt zijn tanden tussen zijn zesde en twaalfde jaar. De verzorging van 'nieuwe' tanden en kiezen is erg belangrijk. Het glazuur is namelijk nog erg poreus en kwetsbaar. Poets de puntjes van de nieuwe tanden en kiezen meteen mee zodra ze zijn doorgekomen.

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiefolders 'Het Melkgebit' en 'Wisselen van melkgebit naar blijvend gebit' 
van het Ivoren Kruis en de website allesoverhetgebit.nl. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om de jeugdtandverzorgster vragen te stellen tijdens uw bezoek aan de praktijk.