Periodieke controle

Een gezond gebit en een goede verzorging van de mond zijn juist voor de jeugd erg belangrijk. Zorg ervoor dat uw kind op tijd leert dat een periodieke controle normaal is en niet eng. Twee jaar is een prima leeftijd voor een eerste periodieke controle bij uw kind.

Bereid uw kind voor
Het is verstandig om uw kind voor te bereiden op een eerste periodieke controle. Vertel dat hij of zij mee mag naar de jeugdtandverzorgster. Leg uit wat daar allemaal te zien is, zoals een mooie stoel, een grote lamp, en een meneer of mevrouw in een witte jas. Prikkel de nieuwsgierigheid.

Effect periodieke controle
Door middel van periodieke controles stelt de jeugdtandverzorgster ziekteprocessen, afwijkingen of ontwikkelingsstoornissen aan tanden en kiezen, tandvlees, slijmvliezen en kauwstelsel vast. Tijdens de controle bepaalt de jeugdtandverzorgster of er noodzaak is om tot behandeling over te gaan, het verloop van de aandoening in de gaten te houden (monitoren) of eventueel te verwijzen naar een kindertandarts met specifieke vaardigheden of orthodontist. Ook adviseert de jeugdtandverzorgster u op het gebied van preventie. Door regelmatige controles voorkomt u onnodige schade aan het gebit van uw kind.

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen we u naar de informatiefolder 'Met uw kind naar de tandarts' van het Ivoren Kruis en de website allesoverhetgebit.nl. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om de jeugdtandverzorgster vragen te stellen tijdens uw bezoek aan de praktijk.